Despre Noi - Descriere sucintă

INFORMATIE GENERALA :

Creat in anul 1998, Centrul National de Studii si Informare pentru Problemele Femeii Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o institutie obsteasca care isi propune sa contribuie la promovarea unui discurs integrator cu privire la problematica genurilor umane, statutul femeii si egalitatea de sanse pentru femei si barbati. CPD se afirma in calitate de structura neguvernamentala care pledeaza pentru implementarea conceptului egalitatii de gen in toate domeniile vietii, promovarea politicilor publice in domeniu, abordarea problemelor ce tin de rolul femeii in societate si abilitarea acesteia, eliminarea tuturor formelor de discriminare fata de femei, fiind concomitent si un centru de documentare, informare si instruire pentru ONG-urile de profil si grupurile de initiativa.

Scop
Dezvoltarea si consolidarea resurselor si mecanismelor de abilitare echitabila a femeilor si barbatilor in vederea promovarii egalitatii de gen in Republica Moldova prin sustinerea unui demers coerent de influentare a politicilor.

Misiune
CPD promoveaza valorile egalitatii de gen, ca parte componenta a unei societati deschise, in scopul consolidarii unui parteneriat autentic de gen.

Viziune
CPD pledeaza pentru edificarea unei comunitati cu perspective si oportunitati egale pentru membrii sai, a unei societati in care femeile si barbatii sunt cetateni cu drepturi depline, capabili sa solutioneze problemele in comun, sa beneficieze in mod egal de noile oportunitati si sa se angajeze plenar in activitati politice, economice si sociale.

Structura

  • Programul Abilitare Politica si Participare Comunitara
  • Programul Dezvoltare Economica si Orientare Profesionala
  • Programul Abilitare Juridica si Asistenta
  • Programul Abilitare Sociala si Educatie
  • Departamentul Resurse Informationale
GLOSAR
  • Aducerea dovezii - În domeniul egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi, o directivă bazată pe jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene prevede transferul de obligaţii de probatoriu între cele două părţi( reclamant şi acuzat). Dacă o persoană se consideră nedreptăţită prin ne aplicarea principiului egalităţii de tratament şi dacă există o prezumţie de discriminare, acuzatul trebuie să dovedească faptul că acest principiu nu a fost încălcat.
  • Bariere invizibile - Atitudini bazate pe prejudecăţi, norme şi valori tradiţionale care împiedică responsabilitatea / deplina participare a femeilor în societate.
  • Abordarea integratore a principiului egalităţii de gen - Integrarea sistematică a unor condiţii, priorităţi şi nevoi specifice femeilor şi bărbaţilor în toate politicile, în vederea promovării egalităţii între femei şi bărbaţi, mobilizarea politicilor şi măsurilor generale avînd drept scop realizarea egalităţii, prin luarea în consideraţie, în etapa planificării, intr-un mod activ şi deschis, a efectelor acestor politici asupra situaţiei specifice femeilor şi bărbaţilor, în implementarea, monitorizare şi evaluare.
  • Analiză de gen - Studiul diferenţelor de condiţii, al nevoilor, al ratelor de participare, al accesului la resurse şi la dezvoltare, controlului asupra bunurilor, al puterii de decizie şi al imaginii între femei şi bărbaţi, în funcţie de rolurile desemnate de gen.
  • Capacitatea femeilor - Se realizează la nivel individual, printr-o cunoaştere de sine şi asumare a propriei persoane, la nivel de grup, prin afirmarea unei identităţi colective şi a unor acţiuni consecvente în scopul obţinerii controlului relaţiilor de putere în societate.
Statistica de gen
  • Violenţa sexuală - Orice formă de violenţă prin folosirea sau ameninţarea cu folosirea forţei fizice sau emoţionale, incluzînd violul, maltratarea soţiei, hărţuirea sexuală, incestul şi pedofilia.
  • Trafic de carne vie - Trafic de fiinţe umane, în special de femei şi de copii, în scopul exploatării sexuale, obţinerii de mînă de lucru sau de sclavie
  • Violenţa domestică / în familie - Orice formă de violenţă fizică, psihologică sau sexuală, care pune în pericol siguranţa şi bunăstarea unui membru al familiei şi / sau recurgerea la forţa fizică ori emoţională, inclusiv violenţa sexuală, în cadrul familiei sau gospodăriei. Această noţiune include abuzul copilului, incestul, maltratarea soţiei şi orice abuz sexual sau de altă natură faţă de oricare membru al gospodăriei.
Progen în imagini
PAGINA ÎN SUS
© 2011 Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare"
str. Armeneasca, 13 Chisinau, MD-2012, Republica Moldova
Tel./ fax: +(373 22) 24-13-93 Tel.: +(373 22) 23-70-89; 20-71-58; 20-71-57
Site elaborat de Andrei Madan